Intervju sa Milicom Panić
komercijalnom koordinatorkom u Sapphiru

„Svi su podjednako važni, svako od nas ima da ponudi nešto jedinstveno.“

Milice, recite nam nešto o sebi i Vašoj karijeri u cementari. Kada ste počeli sa radom i na kojim sve pozicijama ste radili?
Po zanimanju sam diplomirani analitičar životne sredine. Svoju karijeru započinjem 2011. godine na poziciji Analitičarke u tadašnjoj Ecorec labortoriji u okviru fabrike cementa u Popovcu.
Nakon šest godina rada i usavršavanja na poslu, nastavljam sa radom u službi nabavke na poziciji referenta nabavke. U nabavci sam stekla puno iskustava i veština koje će mi dosta koristiti nadalje, pa se nakon tri godine vraćam poslu za koji sam se školovala, kao Specijalista zaštite životne sredine u ćerki firmi Sapphire, koja se bavi alternativnim gorivima i sirovinama. Od decembra prošle godine unapređena sam na poziciju Komercijalne koordinatorke.

Cementna industrija važi za mušku industriju. Kako ste se Vi prilagodili tom poslovnom okruženju? Da li je probijanje u muškom svetu bilo teško za vas?
Moravacem kompanija, u kojoj radim već 11 godina, obezbeđuje zaposlenima sve uslove za uspeh i tu postoji bezrezervna podrška. U mom slučaju stvari su se odvijale potpuno prirodno, shodno postignutim rezultatima. U načelu, potrebno je možda malo više truda i dokazivanja kroz rezultate i postupke, ali je tako verovatno u svakoj profesiji, bilo da ste žena u ‘muškom svetu’ ili obrnuto. To svakako nije ključno, potrebno je da budete profesionalni, fokusirani na ciljeve i rezultate, postavljate i usmeravate biznis, poznajete tržište i trendove, ali pre svega svoj tim.

Tokom Vaše karijere u cementari promenili ste nekoliko pozicija i odeljenja. Možete li nam uporediti rad sa ženama i rad sa muškarcima? Sa kime Vi lično bolje sarađujete i da li uspešna saradnja uopšte zavisi od pola?
Ja lepo sarađujem i sa kolegama i sa koleginicama. Zaista ne pravim podelu na muške i ženske poslove. Iako mislim da su koleginice marljivije, požrtvovanije, konkretnije i za nijansu posvećenije. Ali i muškarci imaju svoje prednosti.
Kada podvučem crtu, konačni zaključak jeste da nema razgraničavanja na muški i ženski posao. Danas žene imaju priliku da se iskažu u područjima koja su oduvek bila rezervisana za muškarce dok se oni odlično snalaze u ženskim poslovima.

Često se u zadnje vreme u multinacionalnim kompanijama čuju termini različitost i inkluzija. Šta ovi termini za Vas znače? Kako ih definišete?
Različitost se odnosi na pojedinca. Reč je o raznovrsnosti jedinstvenih dimenzija, kvaliteta i karakteristika koje svi posedujemo. Inkluzija se odnosi na kolektiv. Radi se o stvaranju kulture koja vrednuje i poštuje pojedince zbog njihovih talenata, veština i sposobnosti u korist kolektiva.
Kolektivni zbir individualnih razlika, životnih iskustava, znanja, inovativnosti, samo-izražavanja, jedinstvenih sposobnosti i talenata koje moje kolege i ja ulažemo u svoj rad predstavlja značajan deo ne samo naše korporativne kulture, već i našeg ugleda i dostignuća kompanije. Mnogo različitog cveća čini buket.

Generalno, da li mislite da se žensko mišljenje podjednako jako čuje kao i muško?
Moj odgovor je jedno veliko DA!
Svi su podjednako važni, svako od nas ima da ponudi nešto jedinstveno. Uloge pripisane polu su davna prošlost u našoj kompaniji. Različitost i inkluzija je biznis imperativ umetnut u naše korporativne vrednosti.

Na koji način žene mogu ohrabriti jedna drugu u borbi za podjednaka prava i mogućnosti u poslu?
Velika je moć u saradnji! Žene koje podržavaju jedna drugu ne samo da čine da se osećamo sjajno, već i povećavaju naše šanse za uspeh.

Šta biste poručili mladim devojkama koje tek treba da upišu fakultete i počinju da grade svoje karijere?
Mladim devojkama bih poručila da prate svoje srce i snove, hrabro koračaju ka prilikama, budu proaktivne i jedinstvene.
Izađite iz svoje zone komfora, bez ikakvih predrasuda i podele na muške i ženske poslove.
Bitno je da u karijeri neprestano ulažete u svoja znanja i budete najbolja verzija sebe. Neophodno je da pronađete svoju motivaciju i inspiraciju i da čvrsto verujete u sebe – a tada vas uspeh sigurni neće zaobići. Ne bojte se grešaka! Greške su dobre – jer znače da pokušavate. Budite dobri ljudi, dobre kolege, slušajte, pitajte, trudite se, zapisujte.