POLITIKA KOLAČIĆA

Šta je kolačić?

Kolačić je mala datoteka koja će biti smeštena na čvrstom disku vašeg računara.

Zašto Veb lokacija Moravacem koristi kolačiće?

Ovi kolačići omogućavaju nam da razlikujemo vas od ostalih korisnika na našoj Veb lokaciji. Kolačići koje koristimo su „funkcionalni“ i „analitički“ kolačići. Oni nam omogućavaju da prepoznamo i prebrojimo broj posetilaca i da vidimo kako se posetioci kreću kroz lokaciju kada je koriste. To nam pomaže da poboljšamo način na koji naša Veb lokacija radi, na primer, tako što ćemo se pobrinuti da korisnici lako nađu sadržaj koji traže.

Veb lokacija Moravacem koristi kolačiće za pamćenje vaših željenih postavki i za skladištenje podataka o poseti veb lokaciji. Podaci koji su sačuvani o poseti ili u toku sesije gube se nakon što zatvorite pregledač. Ako ne prihvatite kolačiće, to će uticati na način na koji vam se prikazuje Moravacem veb lokacija.

Te podatke koristimo samo u svrhu statističke analize, a zatim se podaci uklanjaju iz sistema.

Neke od funkcija Moravacem veb lokacije takođe omogućavaju trećim stranama da postavljaju kolačiće. Na primer, ako gledate video zapise ugrađene u Moravacem veb lokaciju, lokacija YouTube može da postavi kolačiće.

Zašto treba da prihvatim korišćenje kolačića?

Uopšteno, kolačići nam pomažu da za vas obezbedimo bolju Veb lokaciju i uslugu tako što nam omogućavaju da pratimo koje stranice su za vas korisne, a koje ne. Kolačić nam ni na koji način ne omogućava pristup vašem računaru ili bilo kakvim informacijama o vama osim podataka koje izaberete da sa nama podelite.

Možete izabrati da prihvatite ili odbijete kolačiće. Većina veb pregledača automatski prihvata kolačiće, ali obično možete da izmenite podešavanja pregledača tako da odbijaju kolačiće, ako to želite. To može da vas spreči da u potpunosti iskoristite mogućnosti veb lokacije. Ako želite da ih odbijete, pogledajte uputstvo za podešavanje pregledača u nastavku pod naslovom „Želim da isključim kolačiće, šta treba da uradim?“.

Da li sam izabrao/la da isključim kolačiće na Veb lokaciji Moravacem?

Korišćenjem naše Veb lokacije, prihvatate da Veb lokacija Moravacem može da postavlja kolačiće u odeljku „Koji kolačići se koriste u vezi sa veb lokacijom Moravacem na svom uređaju.

Oglašivači treće strane

Imajte u vidu da naši oglašivači takođe mogu da postavljaju kolačiće, nad čime mi nemamo kontrolu. Primer toga je Veb lokacija Google i sponzorisane liste (umetnite vezu u: https://www.google.com/settings/u/0/ads/preferences/?hl=en)

Želim da isključim kolačiće, šta treba da uradim?

Mnogi kolačići podešeni su tako da automatski prihvataju kolačiće. Ako koristite Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome ili Safari, trebao bi da možete da konfigurišete pregledač tako da ograniči ili blokira kolačiće, ili možda želite da ih izbrišete tako što ćete otići u podešavanja svog pregledača. U nastavku se nalazi kratko uputstvo kako da to uradite za četiri najpopularnija pregledača:

Microsoft Internet Explorer
Kliknite na ikonu „Tools (Alatke)“ u gornjem desnom uglu i izaberite opciju „Internet options (Internet opcije)“. U iskačućem prozoru izaberite karticu „Privacy (Privatnost)“. Tu možete da prilagodite podešavanja kolačića.

Google Chrome
Kliknite na zupčanik u gornjem desnom uglu i izaberite stavku „Settings (Podešavanja)“. Tu izaberite opciju „Under the hood (Pod haubom)“ i promenite podešavanja u okviru opcije „Privacy (Privatnost)“.

Mozilla Firefox
U padajućem meniju u gornjem desnom uglu izaberite „Options (Opcije)“. U iskačućem prozoru izaberite karticu „Privacy (Privatnost)“. Tu možete da prilagodite podešavanja kolačića.

Safari
Iz padajućeg menija sa podešavanjima u gornjem desnom uglu izaberite stavku „(Preferences) Željene postavke“. Izaberite karticu „Security (Bezbednost)“ i tu možete da podesite podešavanja kolačića.

Više informacija o kolačićima
O kolačićima
www.aboutcookies.org

Sve o kolačićima
www.allaboutcookies.org
Za sve informacije ili komentare o korišćenju kolačića na Veb lokaciji Moravacem molimo da nas kontaktirate.