Referentni projekti

Koridor X

Koridor X je jedan od najvažnijih Panevropskih saobraćajnih koridora koji povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Severnu Makedoniju i Grčku.

Moravacem je učestvovao u realizaciji finalnih deonica ovog projekta u Srbiji a to su: Niš – granica sa Makedonijom (Koridor X Jug) i Niš – granica sa Bugarskom (Koridor X Istok).

Građevinske kompanije i fabrike betona, angažovane na ovom projektu, snabdevane su visokokvalitetnim cementima i vezivima iz fabrike cementa Moravacem u Popovcu.

Most Moračica

Most Moračica, visine 175 metara i dužine 960 metara najveći je građevinski izazov na projektu izgradnje autoputa Bar – Boljare u Crnoj Gori.

Most se nalazi na prioritetnoj deonici autoputa Smokovac – Mateševo, dužine 41 kilometar, koja spaja Kolašin i Podgoricu.

Za izgradnju sandučastog betonskog nosača po sistemu slobodne konzolne gradnje, iz fabrike cementa Moravacem u Popovcu, isporučivan je cement CEM I 52,5R.

PPOV Vranje

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju započeta je u 2020.godini, a ukupna vrednost investicije je 11,7 mil EUR.

Nakon realizacije ovog infrastrukturnog projekta biće rešen problem sa prečišćavanjem otpadnih voda na teritoriji grada Vranja.

Na ovom projektu, Moravacem je prisutna kao dobavljač sulfatnootpornog cementa niske toplote hidratacije CEM III / B 32.5N / LH-SR.

Vorwerk Čačak

Moderan fabrički kompleks grupacije Vorwerk & Sohn, namenjen proizvodnji delova za autoindustriju, sagrađen je u Preljini kod Čačka u periodu od 18 meseci.

Ceo fabrički kompleks se prostire na 45.000 kvadratnih metara a vrednost investicije je 60 mil EUR.

Moravacem je učestvovala u realizaciji ovog projekta kao dobavljač portland cementa CEM I 52,5R za potrebe izrade prefabrikovanih betonskih elemenata kao i cementa CEM II / A-L 42,5R za proizvodnju gotovih betona za ovaj projekat.

Aerodrom „Nikola Tesla“

Jedan od značajnijih projekata za segment betona u Moravacemu jeste u izgradnja platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

U ovu svrhu korišćen je beton specijalnih karakteristika, sa drobljenim kamenom eruptivnog porekla.

Autoput Preljina-Požega

Autoput od Preljina do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd – Sarajevo.

Deonica Preljina – Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran, a trećinu  trase na budućem autoputu  činiće: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Kompanija Moravacem svojim proizvodom – cementom učestvuje u realizaciji ovog značajnog nacionalnog projekta.

Kula Beograd

“Kula Beograd” biće nova najviša zgrada u Srbiji sa visinom od 168 metara. U aprilu 2019. godine počela je realizacija ovog objekta u okviru projekta “Beograd na vodi”. Reč je o mega tornju pod nazivom “Kula Beograd”, budućoj najvišoj zgradi u Srbiji i simbolu kompletnog projekta.

“Kula Beograd” će imati pretežno stambenu funkciju a planirano je da se objekat završi 2021. godine. Najveći deo ukupne količine betona koji će biti ugrađen u ovaj objekat, čija će ukupna bruto površina iznositi preko 65.000 m2, proizvodiće Moravacem sa svojim fabrikama betona u Krnjači, Zemunu i Dobanovcima.

Autoput Moravski koridor

Moravacem svojim proizvodom – cementom učestvuje u realizaciji značajnog nacionalnog projekta izgradnje autoputa Moravskog koridora u pojasu od Preljine do Pojata.

Projekat autoputa Moravski koridor sastoji se od projektovanja i izgradnje autoputa, u ukupnoj dužini od 112 km, zajedno sa pratećim objektima, regulacije reke i zaštite i premeštanja postojećih komunalnih objekata u regionu Zapadne Morave u Srbiji.

Vetropark Kovačica

U košavskom području, na teritoriji opštine Kovačica, gde vetar duva prosečno 210 dana tokom jedne kalendarske godine, izgrađeno je 38 vetrogeneratora, trafostanica i 40km puteva.

Za potrebe ovog projekta, čiji je glavni cilj smanjenje godišnje proizvodnje ugljen-dioksida CO2 za oko 247.000 tona, Moravacem je sa svoje betonske baze u Krnjači, isporučila oko 34.000m3 betona.